ĐINAIDA ŠIRBEGOVIĆ digitalne slike

28.8. – 12.9.2020.

Diplomirala sam na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Živim i radim u Londonu. Radeći kao arhitekta, dizajn menadžer, u Engleskoj, Nemačkoj i Kataru, proučavala sam i kreirala fizičke i psihološke elemente prostora, svjetla, boje, atmosfere, ali i procesa i transformacije.

U saradnji sa klijentima, opremila sam svojim digitalnim slikama objekte u Londonu i Los Anđelesu, osnažujući i dopunjujući enterijere prožimajućom estetikom umetnosti i arhitekture.

Istražujem mehanizme svjetla, percepcije, estetskih i psiholoških odgovora na percipirane impulse i unutrašnje procese.

Koristeći boju kao primarni izražajni element, vizualiziram i generišem rute kroz prostor boja, stvarajući složene subjektivne strukture uz pomoć digitalnih medija kroz crtež, kolaž i slike protkane širokim slojevima boje.

Digitalna vizualizacija postala je jedan od standarda u građevinskoj industriji, a ujedno i stalni izvor ideja za poboljšanje nauke vizuelnog i razumijevanje načina na koji ljudi percipiraju i reaguju na određene sinkretičke identitete.

Ovakav pristup pomogao je razvoju uravnoteženijih metodologija pomoću kojih se promene urbanog okruženja mogu bolje procijeniti, razumjeti i u njima na različite načine uživati.

Digitalne slike na ovoj izložbi su nastale u periodu od 2017-2020, i profesionalno su štampane 2020 godine u ograničenoj seriji na arhivskom umetničkom papiru.