МУЗЕЈ ЖЕНЕ
II изложба
Томица
Радуловић
Без назива
акварел 35 x 50cm, 2019
Марија Пузигаћа
Деколте
уље на платну 30 x 20cm, 2015
Драган Јовановић
Ана и Адам
фотографија, 13 x 18 cm
Јована Митровић
Соба
кombinovana tehnika 35 x 25 cm, 2019
Данкица
Петровска
Сликарка
уlje na platnu
65 x 60 cm, 1974
Претходна
Следећи

ПРВЕ ШКОЛОВАНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ
2. изложба

Maj 2019

 

ПРВЕ ШКОЛОВАНЕ ЖЕНЕ

Аница Савић Ребац (1892 – 1953)
Бабетте Бета Бахмајер Вукановић (1872 – 1972
Драгиња Драга Љочић Милошевић (1855 – 1926)
Спасенија Пата Дурић Марковић (1881 – 1974)
Софија Цоца Миљковић Ђорђевић (1880 – 1908)
Јованка Бончић Катеринић (1887 – 1966)
Драга Димитријевић Дејановић (1840 – 1871)
Наталија Петровић Каравелова (1836 – 1903)
Ксенија Атанасијевић (1894 – 1981)
Надежда Петровић (1873 – 1913)

 

УМЕТНИЦЕ И УМЕТНИЦИ ИЗЛАГАЧИ

Марија Пузигаћа
Томица Радуловић
Данкица Петровска
Драган Јовановић
Јована Митровић

ПРЕПОЗНАВАЊЕ И САМОРАЗУМЕВАЊЕ

НА ТРАГОВИМА ИЗЛОЖБЕ ПРВЕ ШКОЛОВАНЕ ЖЕНЕ СРБИЈЕ

У историјском времену људски живот одвијао се уздижући самог човека, култивишући његов однос према земљи, живим бићима и себи равнима у поретку света.Тај пут пролазили су заједно мушкарац и жена, освајајући слободе свих врста – заједно обрађујући земљу, пловећи пловећи морима, ослобађајући се ропства; заједно, из невиности рајског света Адам и Ева крочили су на тло стварања света одговорног за сопствену судбину.

У непрестаном смењивању периода убрзаног стицања вештина с којима су себи прилагођавали живот на земљи, и периода рушења стеченог знања, мушкарац и жена су богатством својих различитости обележили цивилизацију: некад су у крхком чамцу пловили у потрази за плодном земљом, некад је она стајала да чува стечено док је он лутао да би јој се вратио с пленом. Кад су машине замениле њихове руке, освајање се убрзало, мерењем времена људи су ушли у еру постепеног учвршћивања одговорности везаних за судбину планете. И, опет заједно, или на смену, уздизали су се из блата и незнања идући напред. У миру, он и она, освајали су слободе за, свој, индивидуални живот. Одговорност за за свет преузимали су са идејама насталим из њихове различитости. Друштво је постало њихова креација, њихово заједничко чедо.

Наше доба је, упркос страхотама ратова, поробљавања генерација и поништавању човечности, изузетно по женама које преузимају одговорност за судбину света.

Ми, у Удружењу сликара и љубитеља сликарства „Корњача“, желимо да представимо оне које су успеле – које препознајемо захваљујући солидарности других жена и помоћи мушкараца који су подржали њихов рад: то су жене са наших простора, радознале, храбре, спремне на одрицања, да би учествовале у неговању и усавршавању друштва…

Уметнице и уметници су интуицијом, не само у својим делима, одувек пратили и препознавали важност заједништва мушкарца и жене. Наша изложба је покушај да се повеже фактографија живота значајних жена са територије Србије, са уметничким делом које исијава трагове женског живота и њихове борбе за саморазумевање. Уметничко дело, слика, еманира енергију саосећања и, као сва друга уметничка дела, позива људе да препознају ближњег и другачијег, говорећи уметничким језиком.

Овом изложбом, приказујући животе освешћених жена, приказујемо пут ослобађања од сопствених предрасуда и указујемо на значај уметничког искуства на путу профињавања друштва. Уметник, као сеизмограф, препознаје подрхтавање нарушене равнотеже односа мушкарца и жене и својим сензибилитетом црта стазу новог успостављања односа на којем, одувек, почива свет.

Љубица Радовић