Јапанске естампе као инспирација

20.4. – 28.4.2018.

„Графике у боји, естампе, један су од најбитнијих елемената јапанске културе. У историји јапанских графика постојало је више стилова. Оне су се у почетку развијале под кинеским утицајем, али су временом развиле сопствене, са народом повезане стилове и то пре свега стил УКИЈО-Е. Дослован превод би био СЛИКЕ ПЛУТАЈУЋЕГ СВЕТА.

Стил укијо-е је свој врхунац доживео у периоду од средине 17. века до средине 19. века. Сама реч „укијо“ имала је више значења. У средњем веку „укијо“ је био будистички појам туге за површним, пролазним светом и ово значење се никада није у потпуности изгубило. До 1680. године поприма ново, позитивније значење: израз за одређени хедонистички стил живота, за модерно, за живот у садашњем тренутку.“ – из текста : „Јапанске графике у боји -укијо -е“, ауторke Мине Марковић.

Љубитељи сликарства и јапанске естампе, Драган Марковић и Бранко Павић, своје колекције по први пут представљају београдској публици. Инспирисани овом јапанском уметношћу, академске сликарке, Данкица Петровска и Љубица Радовић, заједно са проф. Драганом Јовановићем, излажу своја уметничка дела.

.

Претходна
Следећи